מפגש מחודש

זה כל כך מרגש לפגוש מחדש מטופלות מהעבר.
יש בזה מצד אחד הרגשה של בית ומצד שני אפשרות לראות ולשמוע את ההתפתחות שעברו בינתיים. (ומצד שלישי, לא פעם יש גם מידה של דאגה, כי אם הן פונות אלי שוב כנראה שהן פחות בטוב כרגע. אבל לא זה היה המצב במקרה הנוכחי).

*
את המטופלת האהובה הזו פגשתי לראשונה לאחר הלידה הראשונה שלה. היא מרגישה את השליחות שיש בדיבור הפתוח על הנושא, ולכן אישרה לי לספר: היא פנתה לטיפול כי חוותה דיכאון לאחר לידה. יחד פילסנו את הדרך בנבכי העולם הרגשי החדש של האימהות. בהתאם לצורך שילבנו גם טיפול תרופתי, והמשכנו בפגישות עד שהיא עמדה איתן על הרגליים – אז נפרדנו בשמחה.
*
מספר שנים לאחר מכן קיבלתי ממנה הודעה. היא כעת בהיריון שני והפעם רוצה להתכונן מראש.
וכך היה. במשך מספר חודשים ליוויתי אותה בהיריון ובהכנה ללידה.
במסגרת ההכנה המלצתי לה לפנות ליחידה במחלקת היולדות שמיועדת לנשים שעברו טראומה. חשוב לדעת: כמעט בכל בית חולים יש כיום מענה כזה, וכל אישה זכאית לקבוע פגישה. מהניסיון שלי, ברוב המכריע של המקרים – מפגש הכנה ביחידה הזו לפני הלידה מייצר הבדל גדול.
אגב, אפשר לקיים מפגש כזה בכמה בתי חולים שרוצים, ואז לבחור היכן רוצים ללדת.
*
היא עשתה פגישה כזו, באותו בית חולים בו ילדה גם בעבר, ואכן – כשהגיעה ללדת הרגישה אחרת הפעם. חוויית הלידה שלה הייתה שונה לגמרי מהקודמת. בהתאם, גם התחושות שלה אחרי הלידה היו שונות. הפעם היא הייתה מאושרת מהרגע הראשון. ומאוהבת ?  (לא מפתיע: מחקרים מראים שיש קשר בין חוויית לידה קשה לבין דיכאון לאחר לידה וקשיי התקשרות אל התינוק).
*
אז נכון, אימהות בפעם השנייה בכל מקרה לא דומה לחוויית הכאוס של הפעם הראשונה. אבל זה בפני עצמו לא מבטיח שהדיכאון לא יחזור. הכנה טובה, ולידה טובה, והיערכות עם מערך תמיכה עוטף (פיזית ורגשית) לתקופה שלאחר הלידה – הם כולם גורמי מפתח במניעה ובטיפול של דיכאון לאחר הלידה.
*
במסגרת מערך התמיכה, היא ידעה שאני אהיה כאן עבורה, ובכל עת שתרגיש צורך לאחר הלידה – אנחנו ניפגש. למרבה השמחה, היא לא באמת נזקקה לי. נפגשנו פעם אחת אחרי הלידה, רק בשביל הכיף ? כי, כמו שקורה לא פעם, בשלב הזה מטופלות רבות כבר לא זקוקות לפגישות נוספות. הן פנויות פשוט ליהנות מהאימהות.
נחת ??
*
– ניתן למצוא את רשימת היחידות הרלוונטיות בבתי החולים בחוברת המענים של היפ”ם שמתעדכנת אחת לחצי שנה, בקישור הזה:
– בחוברת יש דגש על טראומה מסוג פגיעה מינית אבל היחידות בבתי החולים מכוונות לתת מענה לכל סוג של טראומה או קושי של היולדת, כולל לידה קודמת טראומטית או חרדה מפני הלידה הנוכחית.
– מומלץ לא לחכות לרגע האחרון כיוון שלעתים יש עומס פניות, עדיף לפנות לתיאום פגישה כבר במהלך הטרימסטר השני.

מוזמנת לפייסבוק