הגר הראל https://hagarharel.co.il/ Just another WordPress site Mon, 03 Mar 2025 08:13:54 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 https://hagarharel.co.il/wp-content/uploads/2017/07/cropped-fav-150x150.png הגר הראל https://hagarharel.co.il/ 32 32 “בייבי בלוז” בפעם השנייה https://hagarharel.co.il/%d7%91%d7%99%d7%99%d7%91%d7%99-%d7%91%d7%9c%d7%95%d7%96-%d7%91%d7%a4%d7%a2%d7%9d-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%94/ https://hagarharel.co.il/%d7%91%d7%99%d7%99%d7%91%d7%99-%d7%91%d7%9c%d7%95%d7%96-%d7%91%d7%a4%d7%a2%d7%9d-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%94/#respond Mon, 03 Mar 2025 08:13:54 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=7150 כמעט כולן בימינו יודעות מה זה “בייבי בלוז” (וטוב שכך!) – הדכדוך שמופיע אצל נשים רבות לאחר הלידה, בדרך כלל בסביבות היום ה 3 עד ה 10. הוא מקושר לשינויים ההורמונליים, מופיע יחד עם השינוי בהרכב החלב, ואין מה להיבהל, לא צריך לעשות שום דבר חוץ מאשר להבין שזה מה שקורה לי – ברוב המכריע […]

הפוסט “בייבי בלוז” בפעם השנייה הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>

כמעט כולן בימינו יודעות מה זה “בייבי בלוז” (וטוב שכך!) – הדכדוך שמופיע אצל נשים רבות לאחר הלידה, בדרך כלל בסביבות היום ה 3 עד ה 10. הוא מקושר לשינויים ההורמונליים, מופיע יחד עם השינוי בהרכב החלב, ואין מה להיבהל, לא צריך לעשות שום דבר חוץ מאשר להבין שזה מה שקורה לי – ברוב המכריע של המקרים הוא חולף מעצמו. המודעות לעצם קיומו, למשל לשמוע עליו בקורסי הכנה ללידה או מחברה, היא הדבר העיקרי שצריך.
*
אבל כשאישה שחוותה בעבר דיכאון לאחר לידה יולדת פעם נוספת וחווה את הבייבי בלוז – הוא כבר הופך להיות טריגר. הוא מזכיר לה את התחושות הקשות שהיו לה בפעם הקודמת ומייד מעורר את החשש: האם אני שוב באותו מצב?
*
רגע, רקע:
כאשר אישה שחוותה בעבר דיכאון לאחר לידה עומדת ללדת פעם נוספת, באופן טבעי מתעורר אצלה החשש שהיא תחווה גם הפעם דיכאון.
סטטיסטית – היא צודקת, אכן ידוע שיש אחוזים חוזרים של דיכאון לאחר לידה.
אבל, אם היא בטיפול, זה יכול להיראות אחרת. הניסיון המצטבר שלי בקליניקה מראה שמי שעושה עבודת הכנה טובה (כולל עיבוד של אירועי העבר, עבודת עתיד ושילוב של טיפול תרופתי במידת הצורך) – תהיה במצב אחר לגמרי אחרי הלידה הבאה.
ובכל זאת, החשש קיים, ואנחנו לא יכולות לדעת בוודאות מה יהיה, ולכן אני תמיד מרגיעה את האימהות: אנחנו נהיה עם אצבע על הדופק, ואנחנו לא ניתן לך ליפול. אם את רק מרגישה תחילתה של ירידה – אני (והפסיכיאטרית) נמצאות במרחק הודעת ווטסאפ. את לא לבד, זה לא יהיה כמו בפעם הקודמת.
*
ואז האישה יולדת, ובסביבות היום ה 3-4 מגיע הבייבי בלוז – שהוא לא קשור לעבודת הכנה, אלא לעובדה שאנחנו יצורים ביולוגיים 🙂
והאישה נבהלת.
אבל כמו בכל בייבי בלוז, גם כאן, הדבר העיקרי שצריך כדי להתמודד – זה מודעות. שהיא תזכור, או שאני אזכיר לה, שזה מה שקורה, שזה טבעי וצפוי, ושזה לא אומר כלום לגבי ההמשך. שהיא רק צריכה חיבוק, ואוכל טעים, ובעיקר לנסות לישון קצת יותר, וזה יעבור. ואם לא יעבור – אני כאן,  ברור. אבל ברוב המכריע של המקרים תוך יום-יומיים היא כבר מרגישה שוב טוב יותר. 🙏
*
זהו, זה המסר שהיה לי חשוב להעביר: אל תיבהלי מהבייבי בלוז.
אבל אם חווית דיכאון חמור יותר – לכי לטיפול, זה עוזר 🙂

הפוסט “בייבי בלוז” בפעם השנייה הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%91%d7%99%d7%99%d7%91%d7%99-%d7%91%d7%9c%d7%95%d7%96-%d7%91%d7%a4%d7%a2%d7%9d-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%94/feed/ 0
הכנה ללידה https://hagarharel.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a0%d7%94-%d7%9c%d7%9c%d7%99%d7%93%d7%94/ https://hagarharel.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a0%d7%94-%d7%9c%d7%9c%d7%99%d7%93%d7%94/#respond Mon, 27 Jan 2025 17:05:50 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=7132 הכנה ללידה (קצת ארוך, אבל חשוב) * אחד העקרונות המשמעותיים שגיבשתי מתוך הניסיון שלי בהכנת נשים ללידה הוא לשים דגש על היכולות הפנימיות של האישה ולא על האירועים החיצוניים. * למרות האמונה העמוקה שלי בקשר גוף-נפש, לדעתי היכולת שלנו להשפיע על מה שקורה בלידה קיימת – אבל רק עד גבול מסוים. יש גם אירועים שלא […]

הפוסט הכנה ללידה הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
הכנה ללידה
(קצת ארוך, אבל חשוב🙏)
*
אחד העקרונות המשמעותיים שגיבשתי מתוך הניסיון שלי בהכנת נשים ללידה הוא לשים דגש על היכולות הפנימיות של האישה ולא על האירועים החיצוניים.
*
למרות האמונה העמוקה שלי בקשר גוף-נפש, לדעתי היכולת שלנו להשפיע על מה שקורה בלידה קיימת – אבל רק עד גבול מסוים. יש גם אירועים שלא תלויים בכוח הרצון של האישה, בהתכווננות שלה, באומץ שלה, בחיבור שלה אל הגוף שלה או בדברים שהיא אומרת לעצמה (וזה נכון גם לגבי תהליכי כניסה להיריון וגם לגבי מהלך ההיריון. למרבה הצער, הרבה דברים הם לא בשליטתנו המלאה בתחום הזה…).
אבל, וזה הדבר החשוב, החיבור לכוחות ההתמודדות – הוא לגמרי בידיים שלנו.
*
בזכות הגישה הזאת, כל הנשים שעבדתי איתן לקראת לידה עד היום דיווחו על חוויית לידה מעצימה וטובה – גם אל מול התרחשויות חיצוניות לא פשוטות (דוגמת לידת op שהתארכה, לידה שהסתיימה בקיסרי חירום, ואפילו לידה שנדרשה בה החייאה לתינוק). אירועים שבאופן אובייקטיבי היו אמורים להיחוות כקשים וטראומטיים – נחוו על ידי האישה כעדות לכוחות שלה.
כמובן, הכנה כזו לא גורעת מתחושת ההישג וההעצמה של האישה במקרה של לידה שמתפתחת ומתקדמת היטב.
*
הגישה הזאת כביכול סותרת גישות אחרות בשדה ההכנה ללידה, שעסוקות במסרים אודות ההתכווננות הרגשית של האישה וההשפעה שלה על התקדמות הלידה.
אפשר, לכאורה, להאשים אותי שאני פוגעת ביכולת של נשים לסמוך על עצמן. לתחושתי, בדיוק להיפך. היולדות שלי מועצמות במיוחד, בדיוק בזכות העובדה שהן מסוגלות להתמודד עם כל תרחיש.
*
אני רוצה להמחיש את כוונתי בעזרת סיפורה של יולדת אהובה שיצא לי ללוות פעמיים (וכמובן, הטקסט הזה מובא באישורה).
*
בפעם הראשונה, היא פנתה אליי להכנה ללידה כשהייתה בהיריון שלישי. שתי הלידות הקודמות שלה היו לידות חירום מבחינה רפואית, והיא התלבטה היכן לבחור ללדת בפעם הזאת – בבית חולים שידוע כבעל גישה שהולכת לקראת היולדת או בבית חולים שידוע באיכות ההתערבויות החירומיות שלו. עשינו תהליך עמוק של עיבוד חוויות העבר וחיבור אל מקורות הכוח שלה ונפרדנו כשהיא עדיין לא קיבלה החלטה, אך הייתה רגועה שברגע האמת היא תדע לבחור את הבחירה הנכונה עבורה.
לאחר הלידה היא כתבה לי (כבר פרסמתי פה את ההודעה שלה בעבר, אז ייתכן שהטקסט יישמע מוכר):
היי ד״ר הראל,
מעדכנת שילדתי בשעה טובה בת מתוקה 🦄❤
אני חייבת לך תודה ענקית, יותר ממה שמילים יכולות לבטא 🙏
הצלחתי בסוף לבחור בית חולים מתוך בחירה מודעת ומשמעותית, אז המטרה ה״מוצהרת״ של העיבוד התממשה 🙂
אבל בדיעבד אחרי הלידה אני רואה שהערך הגדול של העיבוד בכלל היה בהתמודדות בזמן הלידה עצמה… כמו שצפיתי – לידת חירום מלחיצה ומלאת אקשן 🎇🌟 שבמזל גדול (נס חנוכה של ממש!) נגמרה בטוב ובתינוקת חיה ובריאה, ועוד בוואקום ולא בקיסרי. שתינו בריאות ושמחות 🤗
אז תודה על הליווי והתמיכה וההתבוננות הפנימית שעשינו בעיבוד. בזכות העיבוד באתי מוכנה נפשית ומלאה בביטחון וידיעה ברורה של מה חשוב לי ללידה הזו. הצלחתי להעביר לצוות את הדברים המשמעותיים לי, ולהתנהל (ולנהל את בעלי ואמא שלי) בהתאם בסיטואציה.
כל לידה היא מערבולת של חוסר שליטה, ולידת חירום כמו שלי פי כמה וכמה, ואף על פי כן — הרגשתי בשליטה, בקור רוח, אפילו אפשר להגיד ברוגע מסוים בתוך הכאוס, שהפליא מאוד את כל הצוות סביבי ולחלוטין תרם לסיום הבריא והמוצלח של הלידה.
(בפירוט: הצלחתי לנשום עמוק לאורך כל הלידה, לספק חמצן לתינוקת וללחוץ ולתפקד ביעילות ובזמן הנכון – ורק ככה זה נגמר טוב).
במובן מסוים הייתי בשני מצבי תודעה בלידה – בכאן ועכשיו, וגם קצת בעיבוד לידה העתידי שדמיינתי שאעשה בהמשך… ותוך כדי שדמיינתי את זה, ידעתי מיד איך אני רוצה לתפקד ואיך אני רוצה לזכור את הלידה הזו, כבר בזמן אמת. אז שליטה אין – אבל כלים להתמודד עם הכאוס יש.
אז שוב תודה לך, על הכל! אין ספק שבאתי אחרת לגמרי ללידה בזכותך, והצלת נפשות ממש ❤
*
אספר שלמרות שהייתה לידה מאוד לא פשוטה, היא לא הרגישה צורך לעשות עיבוד לידה. אפילו לא נפגשנו לפגישה נוספת, עד כדי כך היא הייתה בטוב.
*
עברו מספר שנים, והיא כתבה לי שוב. כעת היא הייתה זמן קצר לאחר לידה רביעית, והפעם הרגישה שהיא זקוקה לתהליך עיבוד. היא סיפרה שבהיריון הנוכחי בחרה לתת צ’אנס לגישה שמקדמת את החיבור של האישה אל הגוף שלה, עם דגש רב על ה’סיפור’ שהאישה מספרת לעצמה אודות הלידות שלה שיכול, על פי גישה זו, לקדם/לתקוע את הלידה. היא ובן זוגה היו התלמידים הכי טובים בקורס, קראו את הספר, עשו את כל התרגילים בדבקות, ולמרות שהתעוררו בה מדי פעם קולות פנימיים שהרגישו שהיא לא בטוחה שעבורה זו הדרך הנכונה – היא הלכה all the way בתקווה שהפעם, בלידה הרביעית, החוויה תהיה שונה.
גם בלידה הזו היו רגעים של מתח ו’תקיעות’, היא הייתה מאוד קרובה להתערבות חירום רפואית, אך בסופו של דבר – ברגע האחרון הלידה הסתיימה ללא צורך בהתערבות. למעשה, זו הייתה הלידה הכי טובה שהייתה לה עד כה מבחינת האירועים החיצוניים, אבל דווקא אחרי הלידה הזו היא חוותה רמה גבוהה יותר של תחושות מצוקה. בעיבוד הבנו שההכנה שעשתה למעשה הרחיקה אותה מעצמה. היא הרגישה אשמה על כך ש”לא הצליחה” לקדם את הלידה, ונעה בין כעס על עצמה לבין כעס על המסרים שקיבלה בקורס. הרגע הכי חזק בלידה מבחינתה היה ברגעי החירום בסיום, כשהרופא אמר לה לשים בצד את כל מה שלמדה ולתת את כל כולה – ודווקא שם היא הרגישה שהיא מצליחה ‘לחזור לעצמה’ ולהתחבר לעוצמות שלה.
בעקבות קורס ההכנה שעשתה, השאלה שהעסיקה אותה לאחר הלידה, שבגללה פנתה אליי לעיבוד, הייתה חוסר יכולת להכריע – האם הלידות שלי הן מורכבות רפואית, ואני צריכה פשוט לקבל את זה (כמו שהיה לפני הלידה השלישית), או שאני אחראית לכך שהן נתקעות, בגלל הפחדים/הסיפור שאני מספרת לעצמי (כמו המסר בקורס ההכנה שעשתה לפני הלידה הנוכחית). מתוך העיבוד שעשינו, עלו התובנות הבאות:
“הלידות שלי משנות חיים.
הלידות שלי הן מדהימות, במובן שקורה בהן כל כך הרבה.
הלידות שלי הן מה שהן, זה הסיפור שלי.
יש לי יכולת להכיל רבדים. להישאר עם אי הוודאות.
האינטואיציה שלי טובה. אני יכולה לסמוך על עצמי.”
*
אני חושבת, שאין דבר יותר חשוב מאשר היכולת שלה לסמוך על עצמה. זו, לתפיסתי, מהותה האמיתית של העצמה נשית.
בסיום העיבוד היא הרגישה שאם תרצה בבוא היום ללדת שוב – היא פתוחה לכל לידה, ואפילו תגיע מעמדה סקרנית – נכונה לגלות מה הלידה הבאה תביא הפעם לפתחה.
*
לסיום אני רק רוצה לומר, שהגישה שלי והגישות האחרות – לא בהכרח סותרות. אפילו להיפך, הן משלימות. אפשר לעשות קורס הכנה שמדגיש את חשיבות החיבור וההקשבה לגופך, ובמקביל לעשות איתי הכנה בנוגע לחיבור אל כוחות ההתמודדות שלך. Girl power, 360° 😊

הפוסט הכנה ללידה הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%94%d7%9b%d7%a0%d7%94-%d7%9c%d7%9c%d7%99%d7%93%d7%94/feed/ 0
מפגש מחודש https://hagarharel.co.il/secondtime/ https://hagarharel.co.il/secondtime/#respond Mon, 17 Jul 2023 08:15:36 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5402 זה כל כך מרגש לפגוש מחדש מטופלות מהעבר. יש בזה מצד אחד הרגשה של בית ומצד שני אפשרות לראות ולשמוע את ההתפתחות שעברו בינתיים. (ומצד שלישי, לא פעם יש גם מידה של דאגה, כי אם הן פונות אלי שוב כנראה שהן פחות בטוב כרגע. אבל לא זה היה המצב במקרה הנוכחי). * את המטופלת האהובה […]

הפוסט מפגש מחודש הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
זה כל כך מרגש לפגוש מחדש מטופלות מהעבר.
יש בזה מצד אחד הרגשה של בית ומצד שני אפשרות לראות ולשמוע את ההתפתחות שעברו בינתיים. (ומצד שלישי, לא פעם יש גם מידה של דאגה, כי אם הן פונות אלי שוב כנראה שהן פחות בטוב כרגע. אבל לא זה היה המצב במקרה הנוכחי).

*
את המטופלת האהובה הזו פגשתי לראשונה לאחר הלידה הראשונה שלה. היא מרגישה את השליחות שיש בדיבור הפתוח על הנושא, ולכן אישרה לי לספר: היא פנתה לטיפול כי חוותה דיכאון לאחר לידה. יחד פילסנו את הדרך בנבכי העולם הרגשי החדש של האימהות. בהתאם לצורך שילבנו גם טיפול תרופתי, והמשכנו בפגישות עד שהיא עמדה איתן על הרגליים – אז נפרדנו בשמחה.
*
מספר שנים לאחר מכן קיבלתי ממנה הודעה. היא כעת בהיריון שני והפעם רוצה להתכונן מראש.
וכך היה. במשך מספר חודשים ליוויתי אותה בהיריון ובהכנה ללידה.
במסגרת ההכנה המלצתי לה לפנות ליחידה במחלקת היולדות שמיועדת לנשים שעברו טראומה. חשוב לדעת: כמעט בכל בית חולים יש כיום מענה כזה, וכל אישה זכאית לקבוע פגישה. מהניסיון שלי, ברוב המכריע של המקרים – מפגש הכנה ביחידה הזו לפני הלידה מייצר הבדל גדול.
אגב, אפשר לקיים מפגש כזה בכמה בתי חולים שרוצים, ואז לבחור היכן רוצים ללדת.
*
היא עשתה פגישה כזו, באותו בית חולים בו ילדה גם בעבר, ואכן – כשהגיעה ללדת הרגישה אחרת הפעם. חוויית הלידה שלה הייתה שונה לגמרי מהקודמת. בהתאם, גם התחושות שלה אחרי הלידה היו שונות. הפעם היא הייתה מאושרת מהרגע הראשון. ומאוהבת ?  (לא מפתיע: מחקרים מראים שיש קשר בין חוויית לידה קשה לבין דיכאון לאחר לידה וקשיי התקשרות אל התינוק).
*
אז נכון, אימהות בפעם השנייה בכל מקרה לא דומה לחוויית הכאוס של הפעם הראשונה. אבל זה בפני עצמו לא מבטיח שהדיכאון לא יחזור. הכנה טובה, ולידה טובה, והיערכות עם מערך תמיכה עוטף (פיזית ורגשית) לתקופה שלאחר הלידה – הם כולם גורמי מפתח במניעה ובטיפול של דיכאון לאחר הלידה.
*
במסגרת מערך התמיכה, היא ידעה שאני אהיה כאן עבורה, ובכל עת שתרגיש צורך לאחר הלידה – אנחנו ניפגש. למרבה השמחה, היא לא באמת נזקקה לי. נפגשנו פעם אחת אחרי הלידה, רק בשביל הכיף ? כי, כמו שקורה לא פעם, בשלב הזה מטופלות רבות כבר לא זקוקות לפגישות נוספות. הן פנויות פשוט ליהנות מהאימהות.
נחת ??
*
– ניתן למצוא את רשימת היחידות הרלוונטיות בבתי החולים בחוברת המענים של היפ”ם שמתעדכנת אחת לחצי שנה, בקישור הזה:
– בחוברת יש דגש על טראומה מסוג פגיעה מינית אבל היחידות בבתי החולים מכוונות לתת מענה לכל סוג של טראומה או קושי של היולדת, כולל לידה קודמת טראומטית או חרדה מפני הלידה הנוכחית.
– מומלץ לא לחכות לרגע האחרון כיוון שלעתים יש עומס פניות, עדיף לפנות לתיאום פגישה כבר במהלך הטרימסטר השני.

הפוסט מפגש מחודש הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/secondtime/feed/ 0
לגעת בכאב https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%92%d7%a2%d7%aa-%d7%91%d7%9b%d7%90%d7%91/ https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%92%d7%a2%d7%aa-%d7%91%d7%9b%d7%90%d7%91/#respond Fri, 14 Jul 2023 08:10:27 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5398 צריך מידה מסויימת של אכזריות כדי להיות מטפלת EMDR. בואו נודה על האמת, אני מפגישה את המטופלות שלי עם הרגעים הכי קשים וכואבים שהן חוו בחייהן. זו מהותה של טראומה. ובניגוד לטיפול דינמי שבו אני בעיקר בעמדה של הקשבה והכלה, בטיפול EMDR אני לא פעם ממש דוחקת בהן להיפגש עם החומרים המכאיבים. זה קשה כל […]

הפוסט לגעת בכאב הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>

צריך מידה מסויימת של אכזריות כדי להיות מטפלת EMDR.

בואו נודה על האמת, אני מפגישה את המטופלות שלי עם הרגעים הכי קשים וכואבים שהן חוו בחייהן. זו מהותה של טראומה.
ובניגוד לטיפול דינמי שבו אני בעיקר בעמדה של הקשבה והכלה, בטיפול EMDR אני לא פעם ממש דוחקת בהן להיפגש עם החומרים המכאיבים.
זה קשה כל כך, לפעמים אני בוכה יחד איתן.
*
אז מה בכל זאת גורם לי לעשות את זה?
הידיעה שזה לטובתן.
*
טראומה לא מעובדת ממשיכה לרדוף אותנו. גם אם אנחנו מנסות לא לחשוב עליה – היא מופיעה ברגעים לא צפויים. אנחנו חוות דריכות תמידית, המון דברים עלולים להוות טריגר ולהציף אותנו, ההימנעויות הולכות וגדלות כשמצד אחד הן מצמצמות את מרחב המחיה שלנו ומצד שני הן לא באמת מצליחות להגן עלינו…
הטיפול מאפשר לפגוש את הזיכרונות הקשים בסביבה מוגנת. ולא לבד. אני שם איתן, אנחנו מחזיקות יחד את הכאב והפחד.
הטיפול מאפשר לפגוש את הזיכרונות הקשים ולשחרר אותם. בסופו של דבר, הם הופכים פחות רודפניים. בפעם הבאה שניזכר בהם, או אם נפגוש משהו שיזכיר לנו אותם – כבר לא נכאב או ניבהל באותה מידה. נוכל להתמודד עם זה.
זאת השאיפה בכל סוג של טיפול. אבל בטיפול EMDR יש אמצעים מעבר לדיבור כדי לקדם את התהליך הזה.
*
זה מה שמאפשר לי לעשות את זה.
הידיעה שהכאב בטיפול יביא לשחרור. להקלה. לצמיחה פוסט-טראומטית.
לחיים יותר טובים.

הפוסט לגעת בכאב הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%92%d7%a2%d7%aa-%d7%91%d7%9b%d7%90%d7%91/feed/ 0
האם זאת האמת? https://hagarharel.co.il/thework/ https://hagarharel.co.il/thework/#respond Sun, 18 Jun 2023 21:27:02 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5375 האם את יכולה לדעת בוודאות שזאת האמת? מי תהיי בלי המחשבה? * בשנתיים האחרונות אני לומדת אפשור בשיטת “העבודה” של ביירון קייטי. זה לא סותר את כל הדברים האחרים שאני עושה, אלא מתחבר אליהם. * שיטת העבודה היא דרך התבוננות עמוקה שמסייעת להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים לנו. כמו בהרבה גישות אחרות, גם כאן הטענה […]

הפוסט האם זאת האמת? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
האם את יכולה לדעת בוודאות שזאת האמת?
מי תהיי בלי המחשבה?
*
בשנתיים האחרונות אני לומדת אפשור בשיטת “העבודה” של ביירון קייטי.
זה לא סותר את כל הדברים האחרים שאני עושה, אלא מתחבר אליהם.
*
שיטת העבודה היא דרך התבוננות עמוקה שמסייעת להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים לנו.
כמו בהרבה גישות אחרות, גם כאן הטענה המרכזית היא שהסבל שלנו לא נגרם מהאירועים במציאות אלא מהמחשבות שלנו עליהם.
על האירועים הרבה פעמים אין לנו יכולת להשפיע.
על אופן החשיבה שלנו עליהם – כן.
*
כמו ב emdr, גם כאן לא מדובר רק במחשבות. אנחנו מתבוננים על כל מה שקורה לנו כשאנחנו מאמינים למחשבה – בגוף, ברגש, בתמונות מהעבר ובחששות מהעתיד שמיד מצטרפים אליה.
המחשבות שלנו הן כמו ‘עסקת חבילה’, שמגיעה אלינו בלי שבכלל ביקשנו. והן מביאות איתן עולם ומלואו.
*
בגישת העבודה לא מתווכחים עם המחשבות. לא מנסים להעלים אותן או לשנות אותן בכוח. פוגשים אותן. מתבוננים עליהן. חווים את כל מה שהן מעוררות. נותנים להן את מלוא הכבוד הראוי. ואז – משחררים אותן.
מבקרים, רק לרגע, בתחושה של להיות בלעדיהן.
*
אני אומרת לכן, מניסיון אישי – זה ממכר.
החופש המוחלט מהמחשבה, שעד לפני רגע לפתה אותנו והייתה האמת, ועכשיו היא פשוט התמוססה.
*
זה לוקח זמן. להסכים לקבל את החופש הזה.
אנחנו כל כך רגילים להאמין למחשבות שלנו. ולא בקלות מוכנים לוותר עליהן, גם כשהן גורמות לנו המון סבל.
אבל כשאנחנו מצליחים להיות בלעדיהן לרגע – נפתח עולם.
*
מבחינתי זה תהליך שמאוד דומה ל emdr. המקום שבו מחשבה כואבת ושלילית – מתחלפת במחשבה חיובית לגבי אותה הסיטואציה בדיוק. לא כי ‘מכרתי’ לעצמי מחשבה אחרת. אלא כי באמת התרחש תהליך של שינוי פנימי, בכל הרבדים.
*
והתהליך הזה, יכול להתרחש במגוון אופנים. כל הדרכים מובילות לרומא, זה לא משנה אם נגיע אליה מכאן או מכאן, או מכאן.
יש הרבה דרכים לצמוח.
???
*

הפוסט האם זאת האמת? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/thework/feed/ 0
תשליך (ערב ראש השנה) https://hagarharel.co.il/%d7%aa%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%9a-%d7%a2%d7%a8%d7%91-%d7%a8%d7%90%d7%a9-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94/ https://hagarharel.co.il/%d7%aa%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%9a-%d7%a2%d7%a8%d7%91-%d7%a8%d7%90%d7%a9-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94/#respond Sun, 25 Sep 2022 06:47:37 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5366 תשליך ”…וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל-חַטֹּאותָם“ (מיכה ז’, יט) * מנהג ה’תשליך’ מבטא את המשאלה האנושית העמוקה להיפטר מהעוונות שלנו. מי לא היה רוצה למחוק אותם מהרזומה ולפתוח דף חדש עם הגעתה של שנה חדשה. אבל אני רוצה להציע, שאולי במקום להשליך אותם מעלינו – ננסה להתקרב אליהם בתוכנו. להבין מה קרה לנו שם, מי היינו באותו […]

הפוסט תשליך (ערב ראש השנה) הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
תשליך
”…וְתַשְׁלִיךְ בִּמְצֻלוֹת יָם כָּל-חַטֹּאותָם“ (מיכה ז’, יט)
*

מנהג ה’תשליך’ מבטא את המשאלה האנושית העמוקה להיפטר מהעוונות שלנו. מי לא היה רוצה למחוק אותם מהרזומה ולפתוח דף חדש עם הגעתה של שנה חדשה.
אבל אני רוצה להציע, שאולי במקום להשליך אותם מעלינו – ננסה להתקרב אליהם בתוכנו. להבין מה קרה לנו שם, מי היינו באותו רגע, מה הניע אותנו. ‘לשאת עוון’ עבור עצמנו.
משל למה הדבר דומה? לעיבוד טראומה, שבו היינו רוצים למחוק לגמרי את הזיכרון הכואב. אבל, למרבה הצער, אין לנו אפשרות לעשות את זה. הדרך היחידה להשגת שלווה מחודשת היא דווקא באמצעות הסתכלות מקרוב על הטראומה, עד שמתאפשרת נקודת מבט חדשה, אחרת.
אז במקום ‘תשליך’ – אני מציעה: ‘תחביק’. שנחבק את עוונותינו. לא במובן של להמשיך לפגוע ולוותר על מוסריות. במובן של יכולת להכיר בכל החלקים שלנו. לחבק גם את החלקים שאנחנו פחות אוהבים בעצמנו. לקחת עליהם בעלות, כי הם שלנו. ומהמקום הזה, להתחיל מחדש.
שנהיה לראש ולא בתוך לוע של אריה 😉
שנה טובה ומחובקת. 🤗

*

“…נֹשֵׂא עָו‍ֹן וְעֹבֵר עַל-פֶּשַׁע לִשְׁאֵרִית נַחֲלָתוֹ לֹא-הֶחֱזִיק לָעַד אַפּוֹ כִּי-חָפֵץ חֶסֶד הוּא.” (מיכה ז’, יח)

הפוסט תשליך (ערב ראש השנה) הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%aa%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%9a-%d7%a2%d7%a8%d7%91-%d7%a8%d7%90%d7%a9-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%94/feed/ 0
להיות בהיריון לאחר אובדן היריון קודם https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%9c%d7%90%d7%97%d7%a8-%d7%90%d7%95%d7%91%d7%93%d7%9f-%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%9d/ https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%9c%d7%90%d7%97%d7%a8-%d7%90%d7%95%d7%91%d7%93%d7%9f-%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%9d/#respond Fri, 02 Sep 2022 10:07:44 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5361 אזהרת טריגר: אובדן היריון – – – – – כשנקלטים עם היריון חדש אחרי שהיה אובדן של היריון קודם, יש שלבים בהתפתחות הפחד. (מה שאני כותבת כאן לא מבוסס על מחקר שקראתי אלא על הנשים שפגשתי. אני רואה את אותם תהליכים מתרחשים שוב ושוב) * בשלב הראשון, יש קושי להאמין שאכן יש היריון. כשהוא בכל […]

הפוסט להיות בהיריון לאחר אובדן היריון קודם הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
אזהרת טריגר: אובדן היריון
כשנקלטים עם היריון חדש אחרי שהיה אובדן של היריון קודם, יש שלבים בהתפתחות הפחד.
(מה שאני כותבת כאן לא מבוסס על מחקר שקראתי אלא על הנשים שפגשתי. אני רואה את אותם תהליכים מתרחשים שוב ושוב)
*
בשלב הראשון, יש קושי להאמין שאכן יש היריון.
כשהוא בכל זאת נשאר, יש מעין הפרדה בין ההיריון לבין העובר. יודעים שההיריון קיים, אבל לא מרגישים שום רגש כלפי העובר.
כשההיריון ממשיך, מסתיימת תחושת הניתוק הרגשי והפחד הגלוי תופס את מרכז הבמה. פחד שההיריון לא ישרוד, שמשהו ישתבש.
בהמשך, הפחד הופך להיות פחד לעובר. חשש שמשהו איתו לא יהיה בסדר. בשלב הזה כבר יש רגשות כלפיו, ההתקשרות החלה. זה מאוד מרגש. וגם מאוד מפחיד.
ככל שההיריון מתקדם לכיוון השבועות האחרונים, החששות סביב הלידה הולכים ותופסים יותר מקום. פחד שמשהו ישתבש בלידה, שיקרה משהו רע לתינוק או לאישה. לא פעם בשלב הזה גם יתעוררו חששות מהתקופה שלאחר הלידה, בעיקר אם האישה חוותה בעברה דיכאון לאחר לידה קודמת.
*
אבולוציה של חרדות.
למרות הכאב שהן מבטאות – התהליך הוא טבעי, ודווקא מלמד על התפתחות רגשית תקינה אצל האישה. תארו לעצמכם שעד סוף ההיריון היא הייתה נשארת בניתוק הראשוני, לא מאפשרת לעצמה להכיר בכך שיש היריון, לא מאפשרת לעצמה לפחד, לא מרשה לעצמה להתחבר…
*
ולכן, אנחנו מחבקות באהבה את החרדות, ורק עוזרות לאישה לשאת אותן.
כידוע, להיות אמיצה זה לא אומר לא לפחד, זה אומר – לעשות למרות הפחד.
להיות בהיריון אחרי אובדן היריון זה להיות הכי גיבורה שיש.

הפוסט להיות בהיריון לאחר אובדן היריון קודם הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%9c%d7%94%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%91%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%9c%d7%90%d7%97%d7%a8-%d7%90%d7%95%d7%91%d7%93%d7%9f-%d7%94%d7%99%d7%a8%d7%99%d7%95%d7%9f-%d7%a7%d7%95%d7%93%d7%9d/feed/ 0
רגע טוב https://hagarharel.co.il/%d7%a8%d7%92%d7%a2-%d7%98%d7%95%d7%91/ https://hagarharel.co.il/%d7%a8%d7%92%d7%a2-%d7%98%d7%95%d7%91/#respond Fri, 20 May 2022 08:48:55 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=5313 בשנתו השלישית בהוגוורטס, הארי פוטר לומד שכדי להתמודד עם הפחד הכי גדול שלו – הפחד מהסוהרסנים ששואבים את כל השמחה של האדם – הוא צריך קודם לחשוב על זיכרון טוב, ואז להגיד את הכישוף “אקספקטו פטרונום”. * ממש כמו המשאב הפותח ב emdr. בתחילת עיבוד emdr, אנחנו תמיד נלך קודם כל לרגע טוב. הרגע הטוב […]

הפוסט רגע טוב הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
בשנתו השלישית בהוגוורטס, הארי פוטר לומד שכדי להתמודד עם הפחד הכי גדול שלו – הפחד מהסוהרסנים ששואבים את כל השמחה של האדם – הוא צריך קודם לחשוב על זיכרון טוב, ואז להגיד את הכישוף “אקספקטו פטרונום”.

*
ממש כמו המשאב הפותח ב emdr.
בתחילת עיבוד emdr, אנחנו תמיד נלך קודם כל לרגע טוב.
הרגע הטוב יכול להיות כל זיכרון חיובי שלך – של רגע בו הרגשת טוב עם עצמך, הרגשת שלמה; של מקום בטוח ומעורר שלווה; של סיטואציה בה הרגשת שאת מצליחה להתמודד וכדומה. נחפש את הדבר הראשון שעולה, ונתחבר אליו.
רק לאחר החיבור לזיכרון הטוב – נצא לעיבוד של הזיכרון הקשה.
(אגב, לא במקרה, אצל נשים רבות שאני עובדת איתן – הזיכרון הטוב כולל לא פעם את הילד.ה שלהן ?. ההתקשרות אל הילד שלנו היא מקור כוח).
*
זה מדהים לראות, כל פעם מחדש, איך הזיכרון הטוב ה’אקראי’ שעלה – הוא לגמרי לא מקרי. הוא מתחבר בדיוק לקושי העיקרי שעולה אחר כך בעיבוד הזיכרון הטראומטי – אבל מהצד המואר. החיובי. הנפש שלנו יודעת מה היא עושה.
*
זה לא נגמר רק בזה. החוכמה של ג’יי קיי רולינג לגבי תהליכים נפשיים בהקשר הזה מאוד עמוקה.
בעזרת החזרה בזמן – הארי מבין שלא מישהו חיצוני הציל אותו, כפי שהוא חשב בהתחלה, אלא הוא עצמו.
כי, בסופו של דבר, אנחנו הפטרונוס של עצמנו. רק אנחנו יכולים באמת לעזור לעצמנו-של-פעם. רק אנחנו יכולים להחליף את הזיכרון הכואב שלנו בנרטיב חדש, בזכות ההתמודדות שעושה האני-של-עכשיו, ובעזרת הכוח שמעניק לנו החיבור לזיכרונות החיוביים שצברנו לאורך הדרך.
*
מאחלת גם לך לחוות את האקספקטו פטרונום שלך. 🙌

הפוסט רגע טוב הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/%d7%a8%d7%92%d7%a2-%d7%98%d7%95%d7%91/feed/ 0
איך יודעים שטיפול באישה לאחר לידה הסתיים? https://hagarharel.co.il/targetachieved/ https://hagarharel.co.il/targetachieved/#respond Sat, 02 Apr 2022 19:31:45 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=4560 “הגעת ליעד”. איך יודעים שטיפול באישה לאחר לידה הסתיים? כשיש את כל הרכיבים שרואים אצל האישה בתמונה: * היא מחייכת. * היא מרגישה חזקה. * היא מחוברת לתינוק(ת) שלה. הטיפול מסתיים כשהיא מסוגלת להחזיק גם אותו וגם את עצמה. אם היא באה בגלל דיכאון או חרדה – יש ירידה ברמות המצוקה ועלייה במידת ההתקשרות (attachment) […]

הפוסט איך יודעים שטיפול באישה לאחר לידה הסתיים? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
“הגעת ליעד”.
איך יודעים שטיפול באישה לאחר לידה הסתיים?
כשיש את כל הרכיבים שרואים אצל האישה בתמונה:
* היא מחייכת.
* היא מרגישה חזקה.
* היא מחוברת לתינוק(ת) שלה.
הטיפול מסתיים כשהיא מסוגלת להחזיק גם אותו וגם את עצמה.
אם היא באה בגלל דיכאון או חרדה – יש ירידה ברמות המצוקה ועלייה במידת ההתקשרות (attachment) אל הילד שלה.
אם היא באה לצורך עיבוד של אובדן היריון / לידה מוקדמת / חווית לידה קשה – היא כבר לא מרגישה מוצפת ממה שהיה, ולא מפחדת מפני ההיריון הבא.
למעשה, אין באמת כזאת שאלה – איך יודעים שהטיפול נגמר. זה ברור גם לי וגם לה.
הדימוי שעולה לי לא פעם הוא שאמא לאחר לידה נמצאת בלב ים, בתוך סערה. ובעבודת צוות אנחנו מביאות אותה יחד, בהקדם האפשרי, לחוף מבטחים. עכשיו היא יכולה לבחור אם להישאר להמשיך לעגון איתי, או להפליג לדרכה. כך או כך, היא כבר יודעת לנווט את הספינה.
בדרך כלל, זה קורה הרבה יותר מהר ממה שהיא חשבה שיקרה.
לפעמים אני תוהה על זה, מה מאפשר לטיפולים להיות כל כך קצרים (וזה לא שאני נמנעת באופן עקרוני מטיפולים ארוכים. יש מטופלים שאני מלווה באהבה לאורך שנים). אני חושבת שזה קשור בעיקר לשני דברים:
1. העובדה שאמא לאחר לידה נמצאת מבחינה רגשית בתקופה של ‘קפיצת גדילה’. לא רק הילד שלה עובר תהליכי התפתחות מואצים בזמן הזה, גם הנפש שלה. ולכן, התערבות טיפולית ממוקדת יכולה לסייע בצורה עמוקה.
2. המוטיבציה לשינוי בקרב אמהות לאחר לידה היא אדירה. למעשה, זאת אולי האוכלוסייה עם רמת המוטיבציה הכי גבוהה שקיימת. כי אמא לאחר לידה לא משתנה למענה. היא עושה את זה למען התינוק שלה. ואין ביקום שום תמריץ יותר חזק מזה.
אז נכון, המודל הזה – של טיפולים יעילים וקצרים – הוא לא תוכנית עסקית אופטימאלית מבחינת פרנסה 😉. וגם, אני נדרשת לתרגל שוב ושוב את ההתמודדות שלי עם חרדת פרידה 🙂.
אבל, ברצינות: זה בעיקר מספק ומרגש להפליא, לדעת שהתערבות טיפולית יכולה להיות כל כך יעילה. אני נהנית לראות את האמהות שלי מפליגות לדרכן בבטחה. ושמחה אם מדי פעם הן שולחות גלויה.
גלים מתנפצים אל הסלעים בים
סירות עוגנות במרינה בשלווה

הפוסט איך יודעים שטיפול באישה לאחר לידה הסתיים? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/targetachieved/feed/ 0
האם חייבים אפס הפרדה כדי שתהיה התקשרות טובה? https://hagarharel.co.il/seperationandattachment/ https://hagarharel.co.il/seperationandattachment/#respond Sat, 02 Apr 2022 18:52:29 +0000 https://hagarharel.co.il/?p=4556 (פוסט בנושא רגיש, בבקשה לקרוא עם סבלנות וסובלנות) * שוב ושוב אני נתקלת ברחבי הרשת בהתייחסויות דרמטיות לחשיבות של השהייה המשותפת עם התינוק לאחר הלידה, חשיבות מבחינת ההתקשרות, ההנקה וכו’… וזה נכון. אבל מה קורה במצבים בהם אין אפשרות, בגלל נסיבות רפואיות של האמא או של התינוק, להיות באפס הפרדה? יש תחושה שעברנו כחברה מקיצוניות […]

הפוסט האם חייבים אפס הפרדה כדי שתהיה התקשרות טובה? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
(פוסט בנושא רגיש, בבקשה לקרוא עם סבלנות וסובלנות)
*
שוב ושוב אני נתקלת ברחבי הרשת בהתייחסויות דרמטיות לחשיבות של השהייה המשותפת עם התינוק לאחר הלידה, חשיבות מבחינת ההתקשרות, ההנקה וכו’…
וזה נכון. אבל מה קורה במצבים בהם אין אפשרות, בגלל נסיבות רפואיות של האמא או של התינוק, להיות באפס הפרדה?
יש תחושה שעברנו כחברה מקיצוניות אחת – של הפרדה מוחלטת בין האמא לבין התינוק, כשהיו מביאים לה אותו פעם בשלוש שעות להאכלה – אל הקיצוניות השנייה, שבה יש תחושת אסון במקרה שמסיבה כלשהי לא התאפשרה קרבה.
המון אמהות מסתובבות עם תחושות קשות נורא, במחשבה שבגלל שלא יכלו להיות יחד מיד לאחר הלידה – יש לזה השלכות הרסניות על התינוק שלהן ועל הקשר שלהן איתו.
ואני רוצה להגיד: זה לא ‘הכל או לא כלום’. יצירת קשר היא אירוע מתמשך, לא משהו שקורה ברגע או בשעה. המוח שלנו הוא בעל יכולת פלסטית מדהימה, בעיקר בשנה הראשונה לחיים – כך שהדברים כל הזמן מתעצבים מחדש ומשתנים. יש לנו כבני אדם – וזה נכון גם לגבי התינוק וגם לגבי האם (והאב) – יכולות תיקון והחלמה. בגוף, בנפש, ובתוך קשר.
אז אם חווית בלית ברירה פרידה מהתינוק שלך לאחר הלידה – זה לא אומר שהכל אבוד. את איתו עכשיו, זה מה שחשוב. אף פעם לא מאוחר מדי: להיות בקרבה, במגע של עור-אל-עור, ללטף, לחבק, לשיר, להאכיל (ולא משנה אם בבקבוק או בהנקה), לטפל, לנסות להרגיע בכי (לא תמיד זה הולך. העיקר שאת שם כדי לנסות), להסתכל בעיניים, לדבר ולצחוק.
תזכרי, קשר זה דבר שכל הזמן ממשיך ונבנה.

הפוסט האם חייבים אפס הפרדה כדי שתהיה התקשרות טובה? הופיע לראשונה ב-הגר הראל.

]]>
https://hagarharel.co.il/seperationandattachment/feed/ 0