דיכאון לאחר לידה

ילדת, את עם תינוק(ת) קטן בבית, יכול להיות שמאוד רצית להביא אותו לעולם – אבל את לא מאושרת.

זה לא אומר שאת לא אוהבת את הילד שלך.

זה לא אומר שאת לא מטפלת בו היטב.

זה רק אומר שאת חווה רמות גבוהות של מצוקה. ויש איך לעזור לך.

דיכאון לאחר לידה הפך להיות נושא שמדובר בגלוי בשנים האחרונות, וטוב שכך. כי המודעות היא המפתח לקבלת עזרה.

איך תדעי אם יש לך דיכאון לאחר לידה?

התקופה שלאחר הלידה היא תמיד סוערת מבחינה רגשית. לצד האושר הגדול, אין כמעט אישה שלא תחווה תחושות מצוקה וחששות. משברים, בכי, תחושות חוסר אונים – כל אלו נפוצים מאוד ואין ממה להיבהל.

אז איך תדעי אם בכל זאת מה שאת חווה מצריך פנייה לעזרה?

מבחינה פורמאלית, קיים שאלון המסייע באיתור רמת המצוקה. קוראים לו שאלון EPDS והוא מאוד פשוט למילוי. פרסמתי אותו כאן. השאלון הוכח מחקרית כיעיל ולכן מועבר ברוב טיפות החלב בישראל. ציון של 10 ומעלה בשאלון נחשב ציון המעיד על מצוקה רגשית המצריכה המשך מעקב וטיפול. שימי לב שאם ענית תשובה שאיננה אפס על השאלה האחרונה בשאלון, העוסקת במחשבות לפגוע בעצמך, חיוני לפנות מיד לעזרה מקצועית.

עם זאת, גם ציון נמוך מ 10 לא אומר שאין צורך בקבלת עזרה. מעבר לציון הפורמאלי, בעיני הדבר החשוב ביותר הוא התחושה הפנימית שלך. אם את מרגישה שאת יותר במצוקה מאשר שמחה – כדאי לפנות לעזרה. פשוט כי חבל לסבול. "זמן תינוק" הוא זמן יקר, גם מבחינת התינוק/ת שלך וגם מבחינתך, וחבל על כל יום שעובר שבו את מרגישה בעיקר רגשות קשים.

כדאי לדעת: כיום כאשר מדברים על דיכאון לאחר לידה לא מדברים על מצב שבו יש או אין דיכאון, אלא על רצף מבחינת רמת החומרה. הכנתי סרטון שמסביר את זה, הוא מצורף בהמשך העמוד.

איך נראה דיכאון לאחר לידה?

כשאומרים "דיכאון" בדרך כלל התמונה שעולה לנו בראש היא של אישה ששוכבת כל היום במיטה, בוכה ולא מצליחה לתפקד. במקרה של אמהות לאחר לידה זה נכון רק בחלק קטן מהמקרים. במקרים רבים אישה יכולה לתפקד למופת בתור אמא, לטפל נהדר בתינוק/ת שלה, אך עדיין לחוות מצוקה רגשית פנימית עמוקה.  גם היא וגם הסובבים אותה עלולים לא להבין שהיא חווה דיכאון. (כתבתי עוד על אמונות שגויות בנושא דיכאון לאחר לידה כאן).

כדאי לדעת: דיכאון לאחר לידה יכול להתבטא במגוון רחב של רגשות, לא רק בתחושות עצב. ייתכן שתחושי כעס, אשמה, בושה, חרדות שאינן נרגעות, מחשבות שליליות חוזרות ונשנות, תחושה של חוסר ביטחון לטפל בתינוק, מריבות מרובות עם בן/ת הזוג שלך… ועוד. ייתכן גם שתחושי קשיים בשינה או באכילה, קשיי ריכוז, כאבים שונים בגוף. כל אלו, אם הם מתמשכים ומכבידים, מצדיקים פנייה לעזרה מקצועית. 

מה כדאי לעשות?

אם את חווה מצוקה, חשוב קודם כל לבקש מרופא המשפחה הפנייה לבדיקות דם כלליות. הלידה משפיעה במגוון דרכים על הגוף וישנן תופעות רפואיות שעלולות להתפתח בעקבות הלידה ולהשפיע בין היתר גם על מצב רוחך (כגון: תת פעילות של בלוטת התריס, אנמיה ועוד). במצב כזה – טיפול בבעיה הרפואית אמור להעביר גם את הדיכאון.

חשוב להגדיל ככל שניתן את רשת התמיכה שלך – תמיכה מהמשפחה ומחברות, קבוצת אמהות, עזרה בבית (פעם קראתי באחד האתרים המלצה נהדרת, להביא ליולדת כמתנה אוכל או שעות עזרה בבית במקום עוד צעצוע לתינוק), תמיכה בתשלום במידת הצורך (דולה לאחר לידה, בייביסיטר וכו').

אך אם המצוקה נמשכת, אל תהססי לפנות לקבלת עזרה רגשית. לא פעם תהליך קצר וממוקד יוכל לסייע לך לשפר את תחושותייך באופן משמעותי. ניתן לקיים את הטיפול פנים אל פנים או מרחוק. אני כאן, עבורך ועבור התינוק/ת שלך.

סרטון: דרגות חומרה של דיכאון לאחר לידה

סרטון: טיפול EMDR בדיכאון לאחר לידה

תחומי התמחות נוספים